X
Update 14 – Goed nieuws: geen tumorgroei!
Hersentumor

Update 14 – Goed nieuws: geen tumorgroei!

10 september 2018 12

Goed nieuws! De hersentumor groeit niet. En dat is een enorme opluchting. Tjonge, wat was het spannend toen we vorige week bij de neuroloog aanschoven. Maar haar bericht was enorm duidelijk. En dat is voor nu wel even een feestje waard.

In de vorige update vertelden we dat er weer activiteit te zien was op de halfjaarlijkse MRI-scan. Dat kon twee dingen betekenen: de tumor die weer actief werd óf therapie-effect (zie Update 13 – Een klap in ons gezicht). Een extra scan na drie maanden moest duidelijkheid geven. En dat deed het ook. De aankleuring die ze drie maanden geleden zagen, was nu vervaagd en zo goed als verdwenen. Inderdaad dus therapie-effect. En geen tumorgroei. We zijn dankbaar voor dit nieuws en het voelt alsof we weer kunnen uitademen.

Onheilspellend
Het lukte overigens wel om de afgelopen zomermaanden voluit te leven en adem te halen. We herinnerden onszelf vaak aan principes die we (uit bittere noodzaak) in de afgelopen vier jaar hebben geoefend en geleefd. Leven met de dag. Geen zorgen maken over morgen. Dankbaar zijn voor wat we wél hebben. Elke dag opnieuw alles overgeven aan onze hemelse Vader. Op die manier hebben we kunnen genieten van een heerlijke zomer met elkaar en onze kinderen. Maar tegelijk, die scan begin september, die voelde wel onheilspellend. En dan dit goede nieuws. Tjonge, dat geeft lucht!

Rauwe realiteit
De blijdschap is er. De rauwe realiteit is er ook nog steeds. De neuroloog zei vorige week al: “We zullen nog wel vaker dit soort gesprekken gaan krijgen.” Waarmee ze ook de realiteit wilde benoemen van de soort tumor die Eline heeft. Deze tumor gaat sowieso een keer terugkomen, dat weten ze vanuit eerdere gevallen bij anderen 100% zeker. En dat is ons door de neurochirurg drie jaar geleden ook al duidelijk verteld (zie Update 10 – juli 2015). Dat maakt de blijdschap en opluchting van het goede nieuws niet minder, maar die onzekerheid is wel iets waar we blijvend mee moeten leren leven.

Het leven voluit leven
Rauwe realiteit voor Eline in haar dagelijks leven blijft ook dat ze, zoals ze het zelf zegt: “…in een brak lijf zit met hersenletsel”. Daardoor is haar weerstand fysiek gezien laag, heeft ze een abonnement op de huisarts en is ze sneller moe en overprikkeld dan ze zou willen. Ook daarin blijven we als stel, als gezin, en met de mensen om ons heen, zoeken naar ‘kwaliteit van leven’ ondanks alle beperkingen. En ja, bij kiezen voor kwaliteit, kiezen om het leven voluit te leven, hoort ook af en toe een ijsje eten…


Zoals Josefien (bijna 4) haarfijn wist waarom er iets te vieren was: “De draak in mama’s hoofd slaapt nog.”

There are 12 comments

 • Harriiëtte schreef:

  Yes!!! Thank God !!! Wat konden jullie dus ook opgelucht het bruiloftsfeest meevieren van Joanne. Mooie foto ook bovenaan!

  Plus wat een goede omschrijving van Josefien. Wat dan ook iid zo helder schetst – naast wat jullie schrijven onder de rauwe realiteit – maar dit monster is er nog wel. Dus ook weer sterkte gewenst.

  Maar vooral, omlijst dit goede nieuws heel goed !!

 • Ruurd en Joke schreef:

  Wat een geweldig nieuws, Eline en Michiel!
  Bedankt weer voor het delen.
  We denken aan jullie!

 • Sophie schreef:

  So good that the Dragon still sleeps :0)

 • Maria schreef:

  Wat ontroerend goed verwoord door Josefien! Wij bidden dat die draak nog eindeloos lang blijft slapen & zijn heel blij voor jullie!!😘

 • Ellen schreef:

  Goed nieuws voor jullie gezin!! Bidden dat die draak blijft slapen en heel wat ijsjes gegeten gaan worden😀

 • Adrien Avis schreef:

  Wat een mooi nieuws over de draak en héél fijn om zoiets te vieren met ijsjes!

 • Marlies Averdijk schreef:

  Lieve alle 5! Gefeliciteerd. Ik vier met jullie mee. Wijze en principes.
  Liefs Marlies Averdijk

 • Wimma schreef:

  Hey Nappies,
  Wat een goed nieuws! Geniet ervan! En hopelijk blijft die draak nog lang slapen!!

  Hartelijke groet!
  Wimma

 • Iwan & Anne schreef:

  Wat een mooi nieuws!!! Ook wij vieren met jullie mee 🙂

 • Egbert Boerma schreef:

  Wat een prachtig en dankbaar makend nieuws! En ook: wat heb je veel kracht nodig om te blijven leven ‘bij de dag’ en daarvan volop te genieten. Dat jullie hemelse Vader jullie die kracht mag blijven geven – elke dag maar weer, liefst jarenlang!
  Hartelijke groet,
  Egbert Boerma

 • Jeroen schreef:

  De HEERE zegene en behoede jullie! De HEERE doe Zijn aangezicht over jullie lichten en zij jullie genadig. De HEERE verheffe Zijn aangezicht over jullie en geve jullie Zijn vrede
  Ik moest vandaag even aan jullie denken (gebed op New Wine in de grote zaal) en heb voor jullie gebeden

 • Laat een reactie achter