X
Update 10 – we zitten in de heftigste storm tot nu toe
Hersentumor

Update 10 – we zitten in de heftigste storm tot nu toe

22 juli 2015 18

We zitten als gezin op dit moment in de heftigste storm tot nu toe. Waar de weken tot aan de operatie begin maart al hectisch, druk, vermoeiend en heftig waren, gaven de afgelopen maanden dat gevoel nog meer. De rust op dit blog is dan ook omgekeerd evenredig geweest aan hoe intens het leven voor ons is en hoeveel er gaande is. Een (korte) update.

Eerst maar eens een samenvatting van de (medische) ontwikkelingen. En voor de volledigheid gaan we even terug naar eind december 2014. Op maandag 29 december belandde Eline in het ziekenhuis door een epileptische aanval. Die bleek veroorzaakt door een grote hersentumor. Die tumor is op maandag 9 maart, door een geslaagde operatie, grotendeels verwijderd. Na tien dagen herstellen in het ziekenhuis verbleef Eline vervolgens zes weken (donderdag 19 maart tot vrijdag 1 mei) in revalidatiekliniek Reade waar ze verder werkte aan haar herstel van de operatie. Van donderdag 2 april t/m donderdag 21 mei kwam daar een sessie van 33 bestralingen bij, die Eline onderging in een periode van zeven weken. De bestralingen hadden als doel om ook de kankercellen (zo goed als mogelijk) te vernietigen die niet weggehaald konden worden tijdens de operatie. Sinds mei is Eline weer helemaal thuis en gaat ze nog wel voor revalidatie naar Reade (ergotherapie, logopedie, fysiotherapie, psychologie, maatschappelijk werk). Van vrijdag 22 mei t/m dinsdag 23 juni hebben we wat het ziekenhuis betreft een maand rust gehad en in die maand konden we als gezin twee weken op ‘zomervakantie’ naar Brabant (wat heel fijn was!).

Ook in Brabant kun je je op een tropisch eiland wanen… Dit is het strandje, vlakbij ons vakantiehuis, waar we vaak naartoe gingen.

Donderdag 25 juni begon de eerste van zes chemokuren (PCV-kuren): elke kuur is een blok van 6 weken, met op dag 1 en 9-22 medicijnen thuis slikken, dag 8 en 29 aan het infuus in het ziekenhuis, dag 30-42 rust; en dan start een nieuw blok van 6 weken, waarbij er soms wordt gekozen voor extra rust waardoor een volgende kuur later zou kunnen beginnen. Nu zitten we dus op dag 28 van de eerste kuur. En de laatste kuur eindigt ergens in het voorjaar van 2016.
Doel van operatie, bestraling en chemo is om de kankercellen ‘aan te vallen’ en zo goed als mogelijk te vernietigen. Aan het eind van het ziekenhuistraject is er medisch alles aan gedaan om de groei van de tumor te remmen. Dat de tumor weer gaat groeien staat volgens de neurochirurg vast. De grote, onbekende, onvoorspelbare, bizarre vraag is wanneer dat gebeurt. Dat varieert per persoon en kan met de tumorsoort van Eline verschillen van een paar jaar tot tientallen jaren. En ook dan hangt het nog van enorm veel factoren af of nieuwe behandeling zinvol is. Voor ons dus een onzekerheid waar we mee moeten leren leven. Nu, maar ook zeker straks als Eline klaar is met alle behandelingen. Het leven is al niet vanzelfsprekend, maar voor ons is die realiteit enorm actueel.

Moe, moe en nog eens moe…
Eline is vooral erg vermoeid door het effect van behandelingen, medicijnen en herstellen van de operatie en alles wat er lichamelijk en mentaal met haar gebeurt. Ze is sinds de operatie, begin maart, tot weinig in staat. Dus slaapt ze veel (lange nachten en een lange middagslaap) en probeert ze de rest van de dag door te komen met iets lezen, kijken, tijd met de kinderen of met mij (Michiel). Af en toe is er nog een beetje energie over om met iemand af te spreken of de deur uit te gaan om (rustig) te sporten, naar de kerk te gaan of een blokje om te gaan.
Vermoeidheid na hersenoperaties is een gebruikelijk gevolg, en de voornaamste bijwerking van bestraling en chemotherapie is ook vermoeidheid. Dat is dus bij Eline heel duidelijk merkbaar. Die vermoeidheid zit Eline ook flink in de weg. Ze baalt van haar beperkte energie en voelt zich daarin ook tekortschieten naar zichzelf, naar mij en naar de kinderen.
(Andere bijwerkingen zijn gelukkig niet veel voorgekomen nog. Wel wat last van misselijkheid en overgeven. En nog vervelender: laatst zat Eline bijna twee weken ‘verstopt’ door een combinatie van veel medicijnen die obstipatie in de hand werken. Daardoor kreeg ze enorme buikpijn en had ze daar flink last van (daar kwam ook nog een ontsteking in de maag bij). Gelukkig hielp het toen ze een week geleden een nachtje in het ziekenhuis werd opgenomen en door vloeibare medicijnen zowel de verstopping als de buikpijn werd verholpen; het was fijn dat het ook maar bij één nachtje ziekenhuis is gebleven.)

Pittigste maand tot nu toe
Dat Eline genoeg aan zichzelf heeft, geeft bij mij (Michiel) veel druk in alles thuis met drie kleintjes en een zieke vrouw. De maand na onze vakantie is voor mij persoonlijk de pittigste geweest tot nu toe. Die vakantie in Brabant (begin juni) was voor mijzelf en de kinderen overigens heel goed. Het was heerlijk om er even helemaal uit te zijn: het gaf een soort onbezorgdheid in combinatie met ontspanning die ons goed deed (zeker ook dankzij mijn moeder die beide weken mee was, waardoor zij en ik alle praktische dingen konden verdelen!). Er was tijd om boeken te lezen, te spelen in een grote buitenspeeltuin, naar Safaripark Beekse Bergen te gaan, films te kijken met de beamer, te racefietsen, op een strandje te zitten en te spelen, te genieten van lekker zonnig weer, etc. Voor Eline was het pittig omdat ze eigenlijk heel moe was en daardoor niet zo kon genieten als we hadden gehoopt. Hoewel de tweede week, gelukkig voor haar, wel wat beter ging.
Sind half juni zijn we nu dus weer een maand thuis en het is vooral in mentale/emotionele zin denk ik de moeilijkste maand tot nu toe geweest voor ons. We voelen meer verdriet, onmacht en hopeloosheid dan eerder. En waar ik (Michiel) eerder m’n schouders eronder kon zetten (ook qua regelen van dingen) voelt ’t alsof mijn schouders even niet meer zoveel kunnen dragen. Het is nog zo’n lang en onzeker traject…! Dat voelt mentaal zwaar en maakt het allemaal best pittig even.
Onze Hemelse Vader zorgt nog steeds voor ons, maar dat is nu meer een rationeel ‘weten’ en vertrouwen op die waarheid – onszelf daaraan herinneren door tijd met Hem te besteden; waar we dat de eerste maanden meer voelden/ervoeren. Het voelt dus wat droog in dat opzicht…

Gebed en dank
Het helpt mij (Michiel) nu wel even dat ik tot begin augustus niet hoef te werken. Dat geeft wat extra tijd en daardoor kan de druk hopelijk wat van de ketel. Blijft staan dat jullie gebed welkom is! Voor gezondheid en volledig herstel voor Eline (ook dat de tumor weg gaat en weg blijft!). Voor onze mentale weerbaarheid en emoties; dat ze er mogen zijn en dat we tegelijk vrede mogen ervaren die alle verstand te boven gaat. Voor de kinderen: dat ze onbezorgd kind kunnen zijn. Voor alle praktische dingen die we moeten regelen: op dagelijkse basis, maar ook lange termijn en dingen zoals klusjes in huis.
(Zoals eerder gezegd: wie betrokken wil zijn in gebed kan een mail sturen naar GertPaul van der Vlies via bid@nappiesaandeeem.nl. GertPaul is een collega van Michiel en hij coördineert alles rondom gebed voor ons in deze tijd, onder andere door met regelmaat een gebedsmail te sturen.)

Via deze (helaas onpersoonlijke) weg willen Eline en ik jullie allemaal opnieuw bedanken voor jullie meeleven, verrassingen, kaarsjes, gebeden, mails, sms’jes, whatsapp’jes, kaarten, bemoedigingen en hulp op welke manier dan ook. Helaas kunnen we jullie niet allemaal persoonlijk bedanken en ook niet individueel op al jullie berichten reageren, hopelijk snappen jullie dat. Dank voor jullie betrokkenheid en liefde!

There are 18 comments

 • marjo schreef:

  lieve michiel en eline, wat een verdrietig bericht. vooral is het nu mentaal heel zwaar voor jullie vanwege de onzekerheid, begrijp ik
  we blijven voor jullie bidden. veel sterkte, liefs, marjo en eugene

  • Suzanne schreef:

   Hoi Michiel, ik weet niet of je überhaupt nog weet wie ik ben (ik heb ooit stage gelopen voor Taizé op het kantoor van de PKN in Utrecht) maar ik wil je desondanks even laten weten dat ik meelees, meeleef en vooral meebid. Wat heftig en verdrietig. En wat is zo’n ellenlang traject loodzwaar, op alle fronten. We blijven hier voor jullie bidden. Gelukkig hangt hoe dichtbij God is, niet af van hoe sterk (of juist niet) jij hem ervaart. Dat is misschien ook weer een mooie les?

 • Kerry Shepherd schreef:

  Dear Michiel & Eline we are pleased to hear news of you even though it is so sad to read. We are glad you had a good holiday but it seems that the benefit of that has all gone already. I weep for you. We have been praying for you everyday and will continue to do so. You are very much in our thoughts and prayers.The pictures of the 3 children are precious. With much love from tante Kerry & Gary

 • Rianne & Dik schreef:

  Lieve Michiel en Eline,
  Heftig om jullie verhaal te lezen, maar fijn dat jullie zo’n heerlijke vakantie met elkaar hebben gehad. Eventjes het onbezorgde die je dan ervaart als je niet in de mallemolen zit.
  We denken veel aan jullie en wensen jullie giga veel sterkte in deze onzekere en zware tijd! Het kaarsje brandt voor jullie.
  Lieve groetjes,
  Rianne & Dik

 • Gerrie schreef:

  Lieve schatten, jullie zijn zo ongeveer dagelijks in mijn gedachten. Het is gewoon waar dat het ongelooflijk zwaar is en dat leven met onzekerheid een klus is die haaks staat op onze
  behoeften, plannen en verlangens (soms zelfs op onze vermogens). Volgens mij is het enige wat het dragen en verdragen hanteerbaar kan maken om bij het moment te leven. Dan heb je al genoeg te verstouwen maar ook ruimte het goede te ontvangen. Ik bid dat jullie dat lukt. In gedachten (en werkend aan deze zelfde levenskunst) verbonden. Stevige hug, Gerrie

 • Daniel & Hanneke schreef:

  Ik word hier echt verdrietig van… Er is al zo veel geroofd. Eerst hield jullie moed en veerkracht je nog overend, maar nu wordt het echt te zwaar. En het einde is nog niet in zicht.
  :,-(
  Jullie staan er niet alleen voor. Schakel echt alle hulpbronnen weer in. Wij passen graag op, geven jullie graag een weekendje met elkaar. Of we komen een keertje de tuin omspitten, of een lekkere maaltijd koken, of ruimen de kasten opnieuw in… Wat je maar wenst!
  Dikke knuffel en een traan erbij. Uit liefde, Daniel & Hanneke

 • Mark schreef:

  Thank you so much for sharing again where you are at so honestly, and that you are also being honest to God in how remote He feels at times. We pray that you may continue to have hope, faith and love, and that the Lord will broaden and strengthen your shoulders enough for you to bear what you have to carry yourself, and that others can also bear the burdens you cannot carry. We weep for the sadness you have to endure, and the sickness, and the tiredness.

  Know that the belief you have in Christ is enough, even though it may sometimes seem very weak: “Does God give you his Spirit and work miracles among you because you observe the law or because you believe what you heard?’ (Galatians 3:5). That you believe is enough, you don’t have to do everything right.

  There is a long road ahead and we travel it as much as possible with you.

 • hansvanark schreef:

  dag Michiel

  Je bent je schrijftalent nog niet verloren, je brengt het al schrijvende zo dichtbij voor ons als lezers. Bijzonder man, dat je dat kunt. Dat maakt meeleven mogelijk en meebidden.
  Wanneer een mens het gevoel heeft niet meer gedragen te worden door God, wil dat nog niet zeggen, dat God ook niet meer draagt, alleen jij voelt dat dan even niet meer. Let it be. God wendt Zijn ogen niet af van mensen in nood, Hij wendt ze toe!, groet Hans van Ark

 • barry schreef:

  we blijven bidden voor jullie.
  heel veel sterkte in deze zo.n zware weg.

 • Gerrie schreef:

  Lieve dappere doordouwers, Jullie zijn zo ongeveer dagelijks in mijn gedachten. Deze last dragen die voor jou Michiel weer anders is dan voor jou Eline, is alleen maar te doen als je in het moment leeft (niet stapelen wat er allemaal nog gepland is) dan heb je nl ook nog wat energie om het goede te ontvangen. Ik probeer ook deze levenskunst te beoefenen. Hug! Gerrie
  PS. prachtige kinderen en leuke foto!

 • Marlies Averdijk schreef:

  Lieve mensen, dank jullie wel! Natuurlijk! Ik vergeet jullie geen dag! Dagelijks bid ik voor de intenties die leven in jullie hart. Het laatste stuk, gebed en dank, draag ik met me mee. Liefs Marlies Averdijk

  • Ankie en Elo Wolswinkel schreef:

   Lieve Eline en Michiel,
   We denken veel aan jullie in deze zware tijd. We bidden jullie van harte de zegen van onze God toe! Ook al is de weg soms zwaar als in een donkere tunnel zonder uitzicht, Hij wil er bij zijn. Hij draagt jullie.Sterkte!
   in verbondenheid, Ankie en Elo Wolswinkel

 • Egbert Boerma schreef:

  Lieve Eline en Michiel,
  Van Pim al het e.e.a. gehoord over je zware periode en grote onzekerheid. Soms krijgt een mens meer te verduren kan hij kan vermoeden. Wees ervan overtuigd dat jullie worden gedragen in aandacht en gebed binnen de kring van Corderius’ collega’s – individueel en gezamenlijk!
  Veel sterkte en Gods nabijheid en kracht gewenst om verder te gaan op jullie zware tocht door de ‘woestijn’.
  Hartelijke groet, Egbert Boerma

 • Tineke schreef:

  Lieve Eline en Michiel,

  Ik heb geen woorden….maar weet dat ik met vele anderen het blijf uitroepen naar God….
  Wat breng je het dichtbij in hoe je alles beschrijft….wat een woestijntijd voor jullie…onbeschrijfelijk.
  Heel veel sterkte….
  liefs, Tineke. (heeeeeeeeeeele dikke knuffel voor Eline van haar ‘oude juf Tineke’)

 • Harriëtte schreef:

  Lieve Eline & Michiel,
  wat een verhaal…

  Eerlijk, reëel en vooral denk ik heel open. Misschien zelfs een beetje leeg? Dat mag! Denk zelfs dat dat onvermijdelijk is. Al weet ik dat niet uit ervaring, maar kan ik t me zo voorstellen? Daarom hoop ik ook oprecht dat jullie je kunnen vullen / opladen met de hartverwarmende reacties van alle betrokkenen die ik hier al las. Weet je gesteund, mooiste als je dat ook gaat voelen (weer). En iid wijze tip: maak gerust – graag zelfs – gebruik van de hulptroepen. Volgens mij staan er velen klaar voor jullie, waarmee dan ook om jullie maar te kunnen helpen. Nee, dat lost geen verdriet op maar kan soms wel tijdelijke verlichting geven? En sowieso prachtig hoe je moeder, Michiel (en vader vast op de achtergrond) al in de vakantie heeft kunnen bijstaan opdat jullie net iets meer ontspanning (samen) konden pakken. Alle andere hulp die nu al ingeregeld is, fantastisch! Mocht ik ook iets kunnen bijdragen, aarzel geen moment om het me te laten weten. Ik wens jullie alle sterkte weer op jullie vervolg route. En Gods nabijheid !
  Met liefs, Harriëtte

 • Marjon schreef:

  Dappere strijders, we laten een traantje met jullie mee. Wat een intens proces waar jullie doorheen gaan. In gedachten en gebeden leven we met jullie mee. Alle goeds en sterkte… Troost je met de gedachte dat jullie er niet alleen voor staan. Het leven is zo vaak een mysterie.
  Ieder woord dat ik er nog meer aan wijd, doet te kort aan de immense uitdaging die voor jullie ligt. Een hug van ons alle zes. Marjon

 • Gré van Opstal schreef:

  Lieve Eline en Michiel,

  Wat een eerlijk en verdrietig bericht! Maar wat mooi dat jullie wel kunnen beschrijven wat jullie bezig houdt! Daar is moed voor nodig!
  God ontmoet en ervaar je ook in de mensen om jullie heen.In al die liefde, zorg en hulp van mensen is God bij jullie.
  Wat een prachtig stel kinderen hebben jullie.
  Lieve Eline, ik begrijp dat het moeilijk is om te aanvaarden dat je veel moe bent en weinig kunt doen maar vergeet niet dat ” het er zijn” van onschatbare waarde is voor Michiel en de kinderen.
  Ik vond het leuk om te lezen dat de hele familie aanwezig was bij de verjaardag van je vader. Een dag met een gouden randje!
  Ik wens jullie heel veel moed, geduld, sterkte en liefde.

  Gré van Opstal.

 • Femke Faber schreef:

  Ik blijf voor jullie bidden.
  Ik weet niet of Eline nog weet wie ik ben, maar ik weet nog heel goed hoe jullie mij welkom deden voelen toen ik jaren geleden eens alleen naar Christ Church City Center kwam. Zo aardig en warm. En ik heb nog even met haar gepraat bij de ‘Evening for young mothers’, vrij kort voor haar operatie, en in de tram nadien. Het was zo vreemd om haar terug te zien onder deze verdrietige en angstige omstandigheden.
  Het gaat me erg aan het hart als ik dit alles lees. Het is moeilijk om daar woorden voor te vinden. we kennen elkaar ook nauwelijks.
  Maar niettemin, in gebed en gedachten ben ik bij jullie.
  Mochten jullie, bij wijze van een beetje ‘normaal leven’, eens iets willen afspreken, of als ik ergens mee kan helpen, laat het me weten.
  Veel liefs,
  Femke
  Christ Church South

 • Laat een reactie achter