X
“Oh when the saints…”
Hersentumor

“Oh when the saints…”

20 april 2015 19

Het leek wel muziekles zoals ik dat op de middelbare school had: lekker Beatlesliedjes zingen met de piano. Ik herkende een paar gezichten van de afdeling. We zaten rond een tafel, naast een piano, en de mevrouw die het leidde, deelde blaadjes met de tekst van de liedjes uit.

Ik (Eline) verblijf sinds 19 maart in Reade, een revalidatiekliniek voor mensen met blijvend lichamelijk letsel, of een functionele beperking. Op mijn afdeling zitten veel mensen met hersenletsel, met heel veel uiteenlopende oorzaken en gevolgen. Vaak best heel heftig.

Michiel was met de kinderen op bezoek en Neeltje vroeg me met grote ogen: “Mama, waarom heeft die meneer geen benen?”. Bij het eten zat ik tegenover een vrouw van mijn leeftijd, die ik nog niet eerder gesproken had, dus ik stelde me voor: “Hoi, Ik heet Eline, hoe heet jij?” “Ehhrrggh!?”, antwoordde ze. “Het lukt niet hè?”, vroeg ik. En toen schudde ze verdrietig haar hoofd. Het lukte haar niet haar eigen naam uit te spreken. En zo zie ik veel mensen hier worstelen met hun taal en spraak, met staan, lopen, hand- en armbewegingen, eten, enzovoorts. Met verschillende therapieën, individueel, of in groepen, werken we aan ons herstel. En ik denk steeds (ironisch genoeg): ‘Ik heb wel geluk gehad’.

Tijdens het eten zei één van de revalidanten iets over een zanggroep. Zingen!? Dat wil ik ook! Dacht ik. Dus ik ging ’s middags enthousiast met mijn rollator achter haar in haar rolstoel aan, naar de ruimte waar de zanggroep bijeen komt. “Ik kan niet meer mooi zingen hoor”, waarschuwde ik (dat had ik gemerkt toen ik thuis een beetje vals een slaapliedje voor de kinderen zong). “Nou, niemand daar kan zingen hoor, dus verwacht niet teveel”, zei ze terug.

Toen we de Beatles en ‘I love the flowers’ in canon gedaan hadden, zei de mevrouw: “C., jij wilde graag ‘I believe I can fly’, toch? Ik had hem opgezocht en geprint, maar nu kan ik die niet meer vinden, sorry.” Ik kijk naar de mensen in rolstoelen om me heen en denk: dat nummer is hier best heftig om te zingen… “Zullen we dan maar ‘Oh when the saints’ doen?”, zegt ze. En de pianist zet de beginakkoorden alvast in, terwijl de mevrouw de blaadjes uitdeelt.

‘Oh, when the saints go marchin’ in
Oh, when the saints go marchin’ in
Oh, Lord I want to be in that number
When the saints go marching in’

De tranen springen in m’n ogen en als ik opsta om een tissue van de tafel te pakken, knikt de dame tegenover me me bemoedigend toe. Huil ik nou, omdat ik zo van zingen houd, maar het nu niet meer goed lukt? Nee, ik denk omdat het me ontroert om in dit groepje van lijdende, gebroken mensen, met krakende stemmen te zingen over de dag dat God alles nieuw zal maken, en dat er op die nieuwe aarde geen tranen, geen dood, geen rouw en geen pijn meer zullen zijn.

There are 19 comments

 • marjo schreef:

  prachtig Eline hoe je dit beschrijft
  gebroken mensen waarvan God alle tranen zal wissen.
  ik moest denken aan die film ‘as it is in heaven’ heb je die ooit gezien?
  veel sterkte jullie beiden!
  marjo

 • Tjerk Nap schreef:

  Lieve Eline.
  Bedankt voor dit ontroerende verhaal. Mooi ook dat je er die foto uit ‘ As it is in heaven’ bij zet.
  Tjerk

 • Gré van Opstal schreef:

  Lieve Eline, wat ben je toch een kanjer! Positief, meevoelend, dapper en vol vertrouwen! Veel liefs en sterkte. Liefs, Gré van Opstal.

 • Hanneke schreef:

  lk kan me denk ik wel voorstellen hoe jij je voelt in de revalidatiekliniek. Ik heb zo veel respect voor jou! Je doet topsport in de kliniek. Niet veel mensen weten dat, maar het is echt waar.
  En allemaal gedachten in jouw hoofd. Over jezelf, je gezin, de andere mensen in de kliniek.
  (Yvonne van Gennip heeft er een boek over geschreven.Het gaat over Yvonne, een jonge vrouw van 35 jaar, met een baby heeft een hersenbloeding gehad. Jij hebt ook talent om te schrijven!
  Je moeder heeft het boek als je het lezen wilt).
  Dank je dat je dit wilde delen met ons. Ik bid vaak voor jullie en speciaal voor jou want ik weet hoe moeilijk het is alles weer opnieuw te leren, van huis weg te zijn en tegelijkertijd dankbaar te zijn dat er een revalidatiekliniek is.
  God zal alles nieuw maken! Geen tranen meer, geen rouw, geen pijn. Ik geloof dat.
  Veel liefs, een dikke kus, Hanneke

 • Sue Collinson schreef:

  Beautifully written as ever. Nice to think I know where you are. Much love, Sue x x

 • Jetteke schreef:

  Gewoon, dank je.
  Je schildert met woorden.
  Gode bevolen!
  Liefs, Jetteke

 • Mark schreef:

  Beautiful story, Eline. We continue to pray for you and our neighbour Cindy who is in the same room – what a coincidence!

 • Deirdre schreef:

  Dear Eline,
  Thank you for telling us about your experiences there in the rehabilitation clinic! I can picture it before me. You describe it so well. I also see you there, thinking of others before yourself, beautiful as you are both inside and out. I am sure the ability to sing will return but heelas it has to be learned again. I’m sure that you bring much sunshine into the lives of the other residents. Peace be with you.
  Love and prayers,
  Deirdre

 • Rik schreef:

  Erg mooi geschreven Eline!

 • Marlies Averdijk schreef:

  Wat ben ik blij weer wat van jullie te horen! ik zat er echt n beetje op te wachten, Tenx! Een leuk, mooi ontroerend stukje. heb ook gelachen. Ik denk dat je ons allemaal helpt, mij wel tenminste, deze horizon niet uit het oog te verliezen als het kruis voorbij komt, in welke vorm dan ook… We zitten allemaal op dezelfde school… En deze getuigenis spreekt boekdelen! succes, sterkte, ik bid voor jou, je Michiel en je 3 kids! Dank je wel, Eline!!! Marlies Averdijk

 • Anna Hill schreef:

  Oh Eline what a beautiful story. Thank you for writing this blog and sharing. With so much love, Anna

 • James schreef:

  Wonderful Easter message and written so well. A renewed people in a new creation. May you continue to know the presence of the risen Christ with you even through the locked doors.

 • Gerro Nap schreef:

  Bedankt voor dit bericht Eline. Juist in de eenvoudige beschrijving krijgen we veel mee van wat jij (en jullie) nu meemaken.

  Hartelijke groet, we also want to be in that number!,

  Gerro (en Elma)

 • Aleida schreef:

  Wat weer prachtig geschreven Eline. Je raakt me…….

 • Harry Vahl schreef:

  Lieve Eline,
  Wat een mooi en ontroerend beschreven verhaal. Inderdaad schilderen met woorden.
  Heel veel sterkte gewenst, ook voor Michiel en jullie kids.
  Met een hartelijke groet,
  Fieke en Harry

 • Linda schreef:

  Dear Eline,
  You and your family are in my prayers.
  Praise the Lord for providing a singing group in the rehab clinic. What a beautiful opportunity to “make a joyful noise” as Psalm 100 says…it’s our heart and passion, not necessarily how we sound, which is important to the Lord. I hope to see you soon.
  Many blessings to you, Linda

 • Maaike schreef:

  Heel indrukwekkend hoe door jullie blogs het vertrouwen in God als leidraad te zien is.
  Ik kan niet anders dan geloven dat jullie een zegen zijn voor de mensen om jullie heen, ook de mensen in Reade. Heel veel zegen!

 • Tineke Vos-van Dijk schreef:

  Zucht….werkelijk zo ongelooflijk beeldend geschreven dat ik het duidelijk voor mij zie…
  …tranen met tuiten om je laatste zinnen…zo waar, zo mooi, zo troostrijk….hoop die zeker is.
  Dank je wel lieve Eline voor het delen. Ik blijf voor jou (en je gezin) bidden!
  Warme groet, Tineke.

 • Laat een reactie achter