X
Via Mozes en Eline bij Josefien als metafoor
Gezin

Via Mozes en Eline bij Josefien als metafoor

29 juni 2018 3

“Eline’s ziekte drukte mij tijdens mijn retraite heel erg met mijn neus op de vraag: Hoe grijpt God in mensenlevens in als het echt spannend wordt? Kan Hij de ziekte niet gewoon genezen? En dan zegt God dat Hij er altijd bij is en zal zijn, maar hoe uit zich dat dan?” Vragen die mijn vader (Tjerk) zich twee jaar geleden stelde tijdens een stilteretraite.
Het verhaal van Mozes’ ontmoeting met God in Exodus 3 was daarbij troostend, maar nog lastig om te zetten naar de praktijk, zo ervoer Tjerk: “Want vrij samengevat zegt God eigenlijk: Ik heb het leed gezien en kom het verhelpen, maar jij (Mozes) gaat dat doen. En dat raakte me als een stomp op mijn neus.”

Het emotioneerde hem in zijn zorgen van dat moment, gaf hem een machteloos gevoel. Tjerk: “Je denkt: tsja, als het zó werkt. Maar gaandeweg zag ik scherper hoe God met mensen samenwerkt. […] Op een gegeven moment zat ik te kijken naar een Mariabeeld in de kapel en zag daar ineens niet meer Maria met Jezus staan, maar mijn vrouw of mijzelf met Josefien – onze kleindochter – in onze armen. Ineens zag ik dat Josefien de kwetsbare kant van God laat zien.”

Onze Josefien – inmiddels ruim 3,5 – was twee maanden toen Eline ziek werd. Tjerk: “Zij moest simpelweg verzorgd worden. Haar loutere aanwezigheid heeft allerlei goede zaken in gang gezet. God zegt daarmee tegen ons: Ik heb jou nodig, jij bent nodig, Ik daag jou uit om er te zijn en Mijn liefde en verzorging voor de ander vorm te geven.”

Zomaar een impressie van het interview met mijn vader dat vorige maand verscheen in het magazine van de PKN in Amersfoort (Drieluik). Journalist Baart Koster ging met hem in gesprek over een Bijbelverhaal dat inspireert. Via het roepingsverhaal van Mozes op de berg Horeb, de ziekte van Eline en alle vragen die dat oproept, kwamen ze terecht bij de metafoor die Josefien voor Tjerk is geworden voor de relatie God-mens.

Het hele interview is hieronder op twee verschillende manieren te lezen:
– PDF-versie van het artikel: Interview Drieluik Tjerk Nap – mei 2018
– De hele editie van Drieluik: via de website van PKN Amersfoort (artikel staat op pagina 6/7)

There are 3 comments

 • lubbien schreef:

  ja, dat was een bijzonder verhaal van jullie (schoon) vader in Drieluik. moeilijke vragen blijven maar God onze Vader is er wel bij. ”en onder ons Zijn eeuwige armen” .
  mooie foto.
  met een hartelijke groet.

 • Ankie en Elo Wolswinkel schreef:

  Mooi artikel van onze goede vriend Tjerk. Dank dat jullie dit hebben willen plaatsen.

 • Corry Bakkum schreef:

  Dank voor dit mooie en inspirerende artikel. Onze God voelt met ons mee zoals Hij ook door Jesaja laat zeggen: In al hun benauwdheid (of nood) was ook Hijzelf benauwd (in nood). Jesaja 63:9 Hij tilde hen op en heeft hen gedragen, alle jaren door. Lieve Eline en Michiel, ook wij mogen jullie met jullie schatten van kinderen meedragen in gebed en/of praktische zorg. Liefs, Corry

 • Laat een reactie achter