X
Update 6 – onder het mes
Hersentumor

Update 6 – onder het mes

8 maart 2015 23

We zijn in het ziekenhuis voor de operatie. Eline heeft zich geïnstalleerd op een kamer. Vannacht slaapt ze hier. Morgen gaat ze onder het mes. Het is spannend, zeker weten! Tegelijk zijn we er redelijk rustig onder.

Afgelopen dinsdag (3 maart) was Eline al in het ziekenhuis voor een pre-opname, waarbij verschillende gesprekken met de artsen, een aantal onderzoeken en een MRI-scan plaatsvonden. Morgen staat de operatie gepland van 8 uur ’s ochtends tot 16 uur ’s middags, maar dat kan ook zomaar later worden. Tijdens deze operatie gaan de neurochirurgen zoveel mogelijk tumorweefsel proberen te verwijderen.

Ik (Eline) ben best rustig. Er zijn momenten dat het me aanvliegt, maar het grootste deel van de tijd zie ik de operatie met vertrouwen tegemoet. Ik lig op een zaaltje, waar naast mij nog één andere man ligt. Michiel en ik hebben wat gesprekken met de verpleegkundige en arts, en zitten daarna nog even met z’n tweeën bij mijn bed te praten, met de gordijnen eromheen dicht. In een kwartier tijd horen we mijn zieke buurman twee keer een harde scheet laten. Dat belooft wat voor vannacht. Gelukkig heb ik oordopjes mee.

Morgenochtend vroeg zie ik Michiel nog even, voor ik om kwart over zeven richting operatiekamer ga. Ik ben heel benieuwd hoe het ‘wakkere deel’ van de operatie zal zijn. Dat is een absurde gedachte, dat m’n hoofd open ligt, ik bijkom uit narcose en ik vervolgens kan praten met de artsen en de opdrachtjes uitvoer (‘beweeg je linkervoet’) die zij mij geven. Dit doen ze om precies te kunnen zien welke delen van m’n hersenen mijn linkerarm en –been aansturen. Best fascinerend.

Als ik eind van de middag naar de Medium Care word gebracht heb ik een verband om m’n hoofd en ziet m’n gezicht er waarschijnlijk uit als een bokser die een paar flinke klappen heeft gehad. We weten dan nog niet zoveel. Het is sowieso een ruime week wachten op de uitslag van het tumorweefsel dat wordt onderzocht. En ook hoe ik uit de operatie kom, is pas na een paar dagen (of langer) te beoordelen. Veel onzekerheid dus. Spannend. Jullie gebeden stellen we enorm op prijs.

Onze kinderen

Toen we net wisten wat er aan de hand was, hebben we Neeltje en Viktor al verteld: ‘Mama heeft een knobbeltje in haar hoofd en dat gaat de dokter er zo goed mogelijk uit halen.’ Neeltje praat hierover met ons en met anderen, en het komt ook terug in haar spel. Als een heuse dokter zegt ze: ‘Ga maar even liggen papa. Je moet nu gaan slapen. Nee, ècht slapen. (En ze is pas tevreden als hij hard snurkt.) Ik ga nu met het mesje je hoofd open snijden en dan haal ik het knobbeltje eruit. Zo, het is klaar. Word maar weer wakker.’ Gelukkig is het in haar beleving nog zoiets overzichtelijks. Ze verheugt zich er zelfs op om deze week naar het ziekenhuis te komen met een tekening voor mama. Viktor beseft nog niet zo dat Eline ziek is, maar hij merkt natuurlijk ook dat er wat aan de hand is. Van vrienden waar ze een middag gingen spelen hoorden we dat hij tijdens de lunch zei: ‘Papa mama huilen – Lekkerrrrr krrrrrentenbol!’ (In één zin door.)

Neeltje en Viktor zijn in het dagelijks leven lekker zichzelf: een peuter die eraan toe is om in mei naar de basisschool te gaan, en een peuter die het heel leuk vindt om ‘nee’ te zeggen. (Michiel voert Viktor. ‘Nee, papa niet doen. Mama doen.’ Ik neem het over, met m’n rechterhand. ‘Nee! Ándere hand.’ Waarop Michiel en ik in lachen uitbarsten.)
Ze kunnen heel hard huilen of heel boos zijn als iets niet gaat zoals ze willen. Maar ze zijn vooral ook heel aandoenlijk, grappig, gezellig en lief. En Josefien is in dit alles een heerlijk, knuffelbaar meiske dat zich goed ontwikkelt. Ze beweegt de hele box door, pakt alles wat in haar bereik ligt en kraait en gilt van enthousiasme.

There are 23 comments

 • Gré van Opstal schreef:

  Mijn gedachten zijn bij jullie en bij de familie. Wat een spanning. Veel gebeden zullen morgen jullie begeleiden. Lieve groeten.

 • Amy Paul schreef:

  praying for you all tonight, tomorrow and in the coming days. lots of love to you all…

 • Marike IJmker schreef:

  Nou, inderdaad erg spannend allemaal! Denk, bid en hoop mee mrt jullie op een heel gied verloop van de operatie!

  Slaap lekker allemaal en heel leuk om te lezen hoe jullie je kinderen ervaren en hoe jullie zijn met elkaar.

  Alle liefs!

 • Monika schreef:

  Alle sterkte voor morgen, ik denk aan jullie!

 • Agaath Hordijk schreef:

  We bidden morgen voor jullie! Heel veel sterkte en God’s nabijheid wensen we jullie toe! X

 • GertPaul schreef:

  Ha mooie mensen, de gebedsketen is al een paar uur van start, dus er wordt voor jullie gebeden! Gods zegen

 • Miranda schreef:

  We denken aan jullie. Heel veel sterkte. Liefs Nick en Miranda.

 • Roy schreef:

  Heel veel sterkte morgen! Wat een spannende dag voor jullie..
  We hopen op een zeer voorspoedige behandeling!
  Liefs Roy en Elmer

 • Jolanda schreef:

  Tjonge wat een momenten zeg. Mooi om te lezen dat jullie in deze tijd ook gewoon nog kunnen genieten van de drie kids. God kijkt en geniet dan met jullie mee. We bidden voor jullie gezin, families, mensen om jullie heen, de chirurg, specialisten en verpleegkundigen.

  Liefs,
  Matthijs, Jolanda en Anna-Sira

 • Gerry schreef:

  Heel veel sterkte! We denken aan jullie. Gerjanne en Gerry

 • Hanneke schreef:

  Ik denk heel veel aan jullie.
  Hartelijk dank voor de blog ! Dan kunnen we met jullie meeleven/meelijden.
  Ik hoop dat jullie een beetje slapen vannacht.
  Het is in Gods hand. Ik bid voor jullie.
  Veel liefs, Hanneke

 • Suzy Andrews schreef:

  We hebben vanavond voor jullie gebeden, en zullen morgen verder. Ik kan me niet beginnen te voorstellen wat voor emoties jullie ervaren. Heel veel liefs. Suzy en Peter xxxxx

 • Jochem schreef:

  Spannend moment zeg! Hoop dat je vannacht een beetje slaapt. Veel rust en kracht toegewenst!

 • Eric Asp schreef:

  We’re praying for you from Ohio!

 • Henk & Hanneke Schaap schreef:

  Jullie zijn voortdurend in onze gedachten en gebeden!
  Henk en Hanneke Schaap

 • Renate schreef:

  Beste Eline en Michiel,

  Er valt bijna niets anders te zeggen dat ik aan jullie denk, in gebed bij jullie stil sta en jullie en jullie mooie gezin het allerbeste toewens. Ik hoop dat jullie je gesterkt weten door het feit dat zoveel mensen aan jullie denken en (in gedachten) bij jullie zijn.

  Een goede groet,
  Renate (oud-collega Michiel)

 • Harm-Jan schreef:

  Wat ontroerend mooi schrijven jullie. Bizar te beseffen dat terwijl ik dit schrijf de operatie bezig is. Heel veel sterkte! Ik bid voor jullie. Harm-Jan

 • Ely Carranza schreef:

  Ik wil jullie weten dat we bidden elke dag voor jullie en in het bijzonder voor Eline’s succes operatie. God zal de handen van de chirurg gebruiken en kracht aan jullie (alle) overeen te staan, wat dan ook gebeurt. God’s liefde geef kracht.
  Ely Carranza

 • Sigrid Breunesse schreef:

  Ik hoop dat de operatie morgen goed verloopt en dat jij Eline er zo goed mogelijk uit mag komen!!! Dat hoop ik voor jouw hele gezin en familie en vrienden. Ik denk aan je,

  Sigrid Breunesse

 • Pieter-Bas Spronk schreef:

  Wij bidden ook mee hierzo… Liefs Pieter-Bas en Clare

 • Sanne & Michiel schreef:

  Lieve Eline & Michiel, net voor jullie gebeden ( ingeroosterd) maar eigenlijk de hele dag al schietgebedjes aan het doen. Heel veel sterkte in deze zware tijd. We hopen van harte op herstel. Lieve groeten, Sanne & Michiel

 • Maria Brinkhuis schreef:

  We denken veel aan jullie, fijn dat deze blog er is! Wat een zegen om juist in deze tijd te kunnen lachen om de schetende buurman en jullie kinderen:) We bidden dat jullie deze operatie vol rust en vertrouwen tegemoet gaan. Ontzettend spannend allemaal, heel veel sterkte! Hartelijke groetjes, Arjen en Maria

 • Jacolien schreef:

  Michiel,

  Via jouw Navigators-nieuwsbrief dit weekend gelezen wat jullie overkomt. Ik bid dat jullie met elkaar de vrede van God blijven ervaren, en de nabijheid van de mensen om jullie heen.

  Groet,
  Jacolien (oud-collega Utrecht)

 • Laat een reactie achter