Hoeveel geef ik weg van mijn geld? Drie procent, tien procent, vijftien procent of meer? Wat vraagt God hierin van mij?
De arme weduwe in het verhaal van Jezus geeft meer dan ze heeft (Lukas 21:1-4).
Ze geeft namelijk uit haar armoede alles wat ze nodig heeft voor haar levensonderhoud. Haar geefgedrag had gevolgen voor haar levensstijl, daarom prees Jezus haar. Geef daarom ook van geld waar je van ‘leeft’; geef niet alleen van je overschot, zegt Scott Morton in ‘The Great Tithing Misunderstanding’ (een artikel in zijn boek Blindspots, vertaald: Het grote misverstand van het geven van tienden). Wees overvloedig in je geven. Dat gaat niet over meer of minder dan tien procent. Je bent vrij! Morton’s conclusie: Geef op zo’n manier dat het een verschil maakt in je levensstijl.
Tjonge, dat hakt er bij mij nogal in. Dat betekent dat ik vrij mag komen van berekeningen. Vrij mag komen van voldoen aan een soort norm. Ik mag gaan geven op een manier die mij iets kost, op een manier die mijn leven op z’n kop zet.
De personages in dit boekje [MN: dit blogstuk schreef ik eerder dit jaar als voorwoord voor ‘Een dubbeltje op zijn kant’, door R. Scott Rodin] zijn allemaal op hun eigen manier op zoek naar een persoonlijk, op hun leven toegespitst antwoord op wat ze mogen weggeven en wat God daarin van ze vraagt. Ex-drugsverslaafde Cassie die geen cent te makken heeft, Carl die werkt als fondswerver, weduwe Pamela die miljoenen bezit en dominee Aaron die het niet lukt zijn kerk in deze vragen te leiden. Allemaal zijn ze op zoek. En, dat is gelijk ook de charme van deze vertelling: allemaal vinden ze andere antwoorden. Antwoorden die levensveranderd zijn. Geven zit ‘m ook bij de mensen in dit verhaal niet in berekeningen. Het is niet voldoen aan een norm. Geven blijkt vooral een hartszaak.
Net als de eerste vertelling van R. Scott Rodin (‘Hoofd, hart en portemonnee’) leest ook dit verhaal vanaf de eerste pagina’s vlot weg. Eén van de hoofdpersonen (Carl) van dat eerste verhaal, volgen we ook weer deels in dit boekje. Maar je kunt dit tweede deel prima lezen zonder het eerste. Sterker, ‘Een dubbeltje op zijn kant’ is behulpzaam voor iedereen die wil nadenken over wat het volgen van Jezus betekent voor zijn of haar geld en geefstijl.
Het zou zo maar kunnen dat als je het uit hebt, je de quote van Jezus in Handelingen 20:35 ineens beter gaat begrijpen dan ooit: “Het is zaliger te geven dan te ontvangen.” Tim Keller zegt daarover in zijn, online te kijken, korte preek ‘The blessing of giving’ (De zegen van geven): “Als jullie mensen zijn die weten dat jullie gered zijn door genade en niet door werken, dan leef je een leven van radicale vrijgevigheid. […] Het is door radicaal geven van je inkomen dat je begint aan het genezen van de wereld.”
Mijn leesadvies: laat je raken door deze vertelling van Rodin. En wees niet verbaasd als het je leven flink op z’n kop gaat zetten.
Dit boekje bestellen? Dat kan via onderstaande sites.
Dit blogstuk schreef ik eerder dit jaar als voorwoord in de vertelling ‘Een dubbeltje op zijn kant’, door R. Scott Rodin. Bestellen kan via:
– Gospel.nl (directe link naar boek)
– Bol.com (directe link naar boek)
– Novapres.nl (link naar website)
– je plaatselijke boekwinkel 🙂
There are 4 comments
Tof Michiel! De laatste tijd voer ik hier regelmatig spontaan gesprekken over met jongeren en dat is leuk. Eén daarvan is zoekend naar het nemen van zijn eigen verantwoordelijkheid hierin en vroeg laatst: ‘Waar geef je dan aan?’ en ‘Geef je precies je tienden, dat denk ik niet bij jou, want jij geeft ook anders weg?’ Dan word je je weer even bewust dat er naar je gekeken wordt, zonder dat je dat in de gaten hebt.
Blijf schrijven jij – die vorm van geven wordt zeer gewaardeerd!
Als je het hebt over geven op een zodanige manier dat het je levensstijl verandert, dan denk ook vooral ook aan het geven van tijd en aandacht. Deze zijn misschien wel kostbaarder dan geld…
Ik denk ook dat tijd en aandacht geven enorm kostbaar is! God gaf zichzelf helemaal. For God so loved the world that He gave… Hij gaf alles. Hij gaf zichzelf.
Ik denk dat we daarom ook (en niet óf) ons geld en onze materiële rijkdom mogen geven op zo’n manier dat het invloed heeft op onze levensstijl (naast tijd/aandacht). Ik ben / wij zijn zo rijk; helemaal ten opzichte van landen buiten het Westen, en al te makkelijk ga ik zelf ook mee in de ‘norm’ van de wereld om me heen.
Als je geeft uit je hart, en of dat nu liefde of geld is, hoef je jezelf nooit af te vragen of het genoeg is. Liefde en zorg zijn niet in geld uit te drukken. Maar je kan nooit geld zien als genoegdoening: je kunt niets afkopen. Alles wat je geeft moet eerlijk en oprecht zijn. En echte liefde is uiteindelijk onbetaalbaar!!